DEPRESIA – cea mai studiată afecțiune

Depresia este una dintre tulburările întâlnite cel mai frecvent, indiferent de vârstă și, care poate avea urmări devastatoare dacă nu este tratată corespunzător.

Manifestările sunt diferite de la o persoană la alta și trebuie să apelăm la ajutor de specialitate de la primele indicii.

Identificarea depresiei

Primul pas în debutul depresiei este instalarea depresiei sau perioada prodromală, perioadă în care simtomele se accentuează. La unii indivizi apar cu luni înainte de instalarea depresiei: tulburări ale somnului, tulburări de alimentație, anxietate și atacuri de panică.

În cazul când individul a trecut prin situații extreme traumatizante simptomele pot fi mai severe.

Conform statisticilor durata madie a unui episod depresiv este de aproximativ 6 luni. Persoanele care au manifestat cel puțin odată o astfel de tulburare sunt predispuse la recidive. În unele cazuri ajungându-se la cornicizarea tulburării, aceasta însemnând un tratament care se întinde pe ani de zile. Un alt risc al unui episod depresiv este dezvoltarea, în timp a tulburării bipolare.

În cazul depresiei tratamentul de bază sunt antidepresivele și are trei etape principale:

  1. Etapa acută – cu scopul de a induce remisia simptomatologiei
  2. Etapa de continuitate – presupune menținerea remisiei și a prevenirii unei recăderi
  3. Etapa de mentenanță – prevenirea apariției unui nou episod depresiv. Tratamentul de mentenanță este recomandat pacienților cu un risc crescut de recurență și poate să dureze de la câteva luni până la o perioadă de 1 – 2 ani.

Pe lângă tratamentul medicamentos pacientul trebuie să facă și psihoterapie pentru recăpătarea încrederii în sine și a imaginii despre sine.

Se poate afirma că un pacient se află în perioada de remisie dacă simptomele au fost reduse și s-a ajuns la o stare de bine.

Ceea ce trebuie să înțelegem este faptul că o persoană care suferă de depresie nu mai este capabilă să îndeplinească activitățile zilnice uzuale, nici acasă, nici la locul de muncă și are nevoie de sprijinul familiei și ajutor de specialitate. Astfel că, această tulburare are implicații mult mai mari decât cele specific bolii și poate adâncii pacientul în starea de ”rău”.

Putem vorbi despre o remisie completă atunci când pacientul nu mai resimte simtomele specificel cel puțin 3 luni. Cel mai important lucru este idenficarea din timp a depresiei, a primelor episoade pentru a putea beneficia de un tratament de specialitate corespunzător.

În situația când remisia este incompletă simptomele se ameliorează, însă nu dispar de tot, fapt care crește riscul de revenire a tulburării și nu în ultimul rând crește riscul de suicid.

Cum recunoaștem o remisie incompletă?

  • Complicații somatice
  • Rezistență la tratament
  • Tulburări ale somnului
  • Tulburări de alimentație
  • Modificări ale raportului neurobiologic și neurobiochimic