Cea de-a X-a Conferință Națională de Psihodramă a avut loc la Arad. “A fi sau a nu fi: spectrul morții în viață” – un workshop deosebit prin percepția asupra celor mai importante evenimente din viață…

Cu câteva zile în urmă a avut loc, la Arad, cea de-a X-a Conferință Națională de Psihodramă – CONEXIUNI, la care au participat nume sonore din domeniu, Ivan Fossati și Leandra Perrotta, ambii din Italia.

Conferința a fost organizată de Asociaţia Română de Psihodramă Clasică și Societatea de Psihodramă „J.L. Moreno”, iar din comitetul științific au făcut parte: Președinte – Mihaela, Dana Bucuță, Ilona Görög, Angela Ionescu, Anca Nicolae, Ramona Răducan, Raluca Sassu și ÉvaVarró.

Pe parcursul celor trei zile s-a vorbit despre începuturile psihodramei în România, mai exact în 1991, la Spitalul de psihiatrie Gătaia, neuitându-se unde s-a ajuns în prezent.

”O extrem de provocatoare  conectare a realizat-o psihoterapeutul Leandra Perrota, jumătate australiancă, jumătate italiancă. A lucrat cu întregul grup, mai mult de 150 de persoane, reușind să-l conecteze pe fiecare la propriul sine, apoi la ceilalți. Numai în acest fel mi-am putut reaminti cât e de greu să fii scos din zona de confort… Poate că eu personal nu îi sunt atât de recunoscătoare pentru acest efort terapeutic, dar clienții mei sigur vor fi! De ce? Pentru că nu strică din când în când să ieși din rolul de terapeut care gestionează “regulile jocului” și să vezi cum e de partea cealaltă a polarității rol-contrarol, contrarolul fiind clientul ”, a declarat psihoterapeutul Ramona Răducan.

O temă deosebit de interesantă a avut-o workshopul “A fi sau a nu fi: spectrul morții în viață”, susținut de Ivan Fossati, care a adus la lumină, prin tehnica de psihodramă reveriea dirijată, percepția propriei nașteri și a propriei morți. Acesta a fost punctul de plecare pentru introspecție, împărtășire, reprezentație scenică și participarea auditoriului și a fost o experiență extrem de tulburătoare să vorbești despre moarte, indiferent dacă e a ta sau a altora.

Când spune psihodramă cu toții ne imaginăm confortul unui cabinet, însă la Arad ni s-a demonstrat că nu contextul contează, ci calitatea actului teraputic. Astfel că, la Penitenciarul din Arad a avut loc o inedită aplicare a tehnicilor de psihodramă, unde d-na director Sorina Țogoe și colaboratorii acesteia au susținut un workshop prin care demonstrau că psihodrama funcționează și în alte contexte decât studiourile de psihodramă clasică.