Centrul Geriatric Vima din Sant Carles – Catalonia, Spania

Ieri am avut o zi extrem de interesantă la Centrul Geriatric Vima din Sant Carles de la Rapita, Catalonia, Spania.
Pentru mine au fost două premiere: să lucrez împreună cu un alt terapeut și în paralel cu două grupuri atât de diferite. E vorba despre rezidenții centrului geriatric și despre studenții Univ. Tibiscus din Timișoara aflați în programul Erasmus.

Activitatea a debutat cu câteva tehnici de psihoterapie prin râs, sub coordonarea Rosei. E important de spus faptul că toți își cunoșteau doar prenumele. Nu ne-am apelat cu “doamnă”, “domnișoară” sau “domnule”. Și sigur nu avea legătură cu lipsa de respect, ci cu facilitarea comunicării și a apropierii dintre noi.
Împreună, seniorii, tinerii și cu mine ne-am activat acele resurse interioare care facilitează starea de bine generată de manifestarea prin râs 

😃.
După această dinamizare, a urmat o relaxare dirijată. Astfel, ne-am poziționat în două părți diferite ale încăperii. Am mai trecut un prag al stereotipiei comportamentale în momentul în care ne-am așezat pe parchet.

Astfel, am intrat și eu în rolul terapeutic și am adus psihodrama în centru. Următorul pas a fost să dau consemnele de stimulare a introspecției: fiecare să se gândească la sentimentul predominant din această perioadă a vieții. Apoi, am aplicat unul din principiile de bază ale psihodramei – stimularea creativității.
Am ținut cont de contingențe și, astfel, rezidenții au primit o hârtie și creioane colorate ca să-și exprime grafic trăirile, iar studenții au fost provocați să modeleze o simplă hârtie albă, tot în același scop.

Apoi a urmat verbalizarea: fiecare participant a prezentat ceea ce a concretizat și, prin întrebări specifice, a fost ajutat să exprime verbal trăirea reprezentată.

La final zâmbeam cu toții.
Dacă ar fi să fac un solilocviu la activitatea de ieri aș spune că alăturarea a două culturi diferite, română și spaniolă, a două generații diferite, a două personalități formate în psihoterapii diferite, a îmbogățit experiența de viață a tuturor participanților. Iar aceasta îmi trezește bucurie și recunoștință! Mulțumesc! Mă bucur să vă cunosc pe toți!
Sunt recunoscătoare celor două instituții pentru această oportunitate!